La Unió Llauradora denúncia que durant 2023 es van comptabilitzar 613 intercepcions de fruites i hortalisses importades de països tercers amb plagues o malalties

“No podem fomentar les importacions, mentre els nostres cítrics es podreixen en els arbres”, assegura Carles Peris

Foto_pancarta.jpg

La Unió Llauradora ha destapat una alarmant realitat respecte a les importacions de productes hortofructícoles a la Unió Europea, revelant un total de 613 intercepcions que contenien plagues o malalties. Segons les autoritats comunitàries, 118 rebutjos d'enviaments corresponien a cítrics, sent 70 de Turquia i 32 d'Egipte.

Al gener passat, es van registrar 67 intercepcions, de les quals 29 provenien de Turquia i 8 d'Egipte. En el cas dels cítrics, 7 eren de Turquia i 1 d'Egipte. La preocupació s'intensifica en descobrir que moltes d'aquestes intercepcions presenten plagues desconegudes i altament letals per a la citricultura europea.

La UNIÓ emfatitza la necessitat urgent d'enfortir les mesures preventives, argumentant que l'augment d'importacions no és la solució adequada per a evitar l'entrada de plagues. Exigeixen que el Ministeri d'Agricultura, liderat pel ministre Luis Planas, pressione a la Comissió Europea per a prendre mesures concretes davant aquesta situació recurrent.

A més, insten les autoritats de la Unió Europea a intensificar la inspecció en països com Turquia, Egipte, Sud-àfrica i alguns de Sud-amèrica, on la seguretat sanitària dels enviaments no està garantida.

El problema s'agreuja amb la competència deslleial i la falta de reciprocitat en matèria fitosanitària. La UNIÓ advoca per prohibir l'entrada de productes importats que no complisquen amb els compromisos del pacte verd europeu en la seua estratègia fitosanitària, buscant igualtat de condicions per als productors locals.

Addicionalment, critiquen l'actitud dels ports espanyols, especialment Castelló i València, que ofereixen considerables bonificacions en les taxes portuàries als cítrics importats de tercers països, sense tindre en compte el risc d'introducció de plagues i el perjudici econòmic i social per als productors locals.

La UNIÓha anunciat una sèrie de protestes per a febrer, incloent-hi manifestacions en els ports i una tractorada a Madrid el 21 de febrer, en col·laboració amb altres organitzacions agràries i cooperatives. La preocupació central és la falta de reciprocitat en les importacions, un tema crucial que la Va unir destaca en la seua plataforma reivindicativa.

carxofa24.png

banner_nules.jpegBASE faldon ESAP LA VALLpresidencia_h3.jpg

 

TV Castelló

Multimedia

Video  Audio

Escoltan's

 

app banner 300x300

 

 

 

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació