LA UNIÓ denuncia l'auge dels robatoris en explotacions agràries a València

L'organització sol·licita un major reforç dels mitjans humans i materials del Grup ROCA perquè funciona, ja que en 2013 eren deu robatoris al dia i ara no arriba a quatre malgrat la pujada del passat any

Robatoris_2.jpeg

La Unió Llauradora i Ramadera denuncia que la província de València és la que pateix més robatoris en explotacions agrícoles i ramaderes de tota Espanya amb un total de 918 coneguts (un 20% més), segons les dades del Ministeri de l'Interior de 2023 relatius a robatoris amb força, robatoris amb força en interior de vehicle, robatori amb violència o intimidació, furt i furt en interior de vehicle.

LA UNIÓ explica que aquestes dades es refereixen a més a fets coneguts, per la qual cosa caldria tindre en compte que no tots els fets produïts han sigut denunciats, per a tindre una imatge fidedigna de la situació sobre els robatoris en el camp.

Després de fer una anàlisi detallada, l'organització agrària constata que el nombre de robatoris en la Comunitat Valenciana torna a augmentar de nou en 2023 en un 14% respecte a l'any precedent. L'any passat es van conéixer un total de 1.385 robatoris per 1.215 en 2022 en explotacions agràries de la Comunitat Valenciana (918 a València, 252 a Alacant i 215 a Castelló). Són xifres que suposen quasi 4 robatoris al dia coneguts en la Comunitat Valenciana.

La Comunitat Valenciana és la tercera comunitat autònoma amb major nombre de robatoris en el sector agrari, després d'Andalusia que té 3.660 i Castella-la Manxa amb 1.507.

En la Comunitat Valenciana només es van esclarir en 2023 un total de 377 robatoris (264 a la província de València, 67 en la d'Alacant i 46 en la de Castelló). Suposa el 25% dels robatoris coneguts (29% a la província de València, 27% en la d'Alacant i 21% en la de Castelló). Si comparem 2023 amb 2022, a la província de València ha pujat un 51% els fets esclarits, mentre que en les d'Alacant i Castelló, per contra, s'han esclarit un 6 i un 13% menys, respectivament. LA UNIÓ destaca la baixa proporció de fets esclarits, que, al costat de la burocràcia a l'hora d'interposar la denúncia, descoratja a l'afectat, per la qual cosa es desdibuixa la situació real sobre la seguretat en el camp.

L'organització demana majors recursos per als Equips ROCA perquè la xifra en 2022 era de 503 efectius per a tota Espanya. “És preocupant que un servei com els Equips ROCA no augmente, mentre que la necessitat dels seus serveis no sols es manté, sinó que s'incrementa, amb aquest repunt de robatoris”, consideren des de LA UNIÓ.

Així mateix, des de l'organització es reclama agilitzar la càrrega burocràtica de cara a presentar les denúncies de tal forma que s'incentive als llauradors i ramaders a interposar-les de cara a comptar amb un mapa real de la situació de robatoris, així com estudiar els recursos que fan falta per a atallar-los. “Els mateixos llauradors i ramaders no denuncien per la dificultat que els suposa fer-ho, amb sistemes administratius poc àgils, així com pel desànim davant la sensació d'impunitat amb què opera aquesta delinqüència”, afigen. Malgrat això LA UNIÓ recomana que es denuncie sempre perquè “si no tenim les dades reals del problema, serà més difícil que ens facen cas per a trobar solucions”, afirmen.

També insta a perseguir el comerç de mercaderia robada perquè “és clar que si algú roba és perquè algú li ho compra. És important la vigilància per a intimidar, però també el compliment de la justícia i la persecució dels canals de comercialització il·lícits. Per això instem a inspeccionar comerços o magatzems sospitosos de comercialitzar productes robats”, assenyala LA UNIÓ.

 BANNER_300X300_GIF_BBQ_VAL.gif      BANNER_300X300_GIF_COLILLA_VAL.gif

BANNER_300X300_GIF_BBQ_CAST.gif       BANNER_300X300_GIF_COLILLA_CAST.gifBASE faldon ESAP LA VALL

 

presidencia_h3.jpglogo-ojd-interactiva.png.webp

 

TV Castelló

Multimedia

Video  Audio

Escoltan's

 

app banner 300x300

 

 

 

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació