El president de la Diputació visita Borriana i aborda amb l'alcaldessa les actuacions que segueixen pendents en la costa del municipi

La primera edila, Maria Josep Safont, valora “molt positivament” l'estudi encarregat per la institució sobre la situació en la qual es troba el litoral de la província, que serà entregat al Govern d'Espanya

1666-1024.jpg

El president de la Diputació, José Martí, ha visitat l'Ajuntament de Borriana, on ha abordat amb l'alcaldessa, Maria Josep Safont, diferents assumptes d'actualitat que concerneixen a la localitat de la Plana Baixa. Entre altres, l'estudi sobre la situació de la costa de la província de Castelló, en el qual s'inclou a Borriana, que la institució ha encarregat per a entregar-li-ho a la Direcció General de la Costa i la Mar dependent de la Vicepresidència Tercera i Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a fi que s'escometen les accions necessàries en el litoral. En la trobada també han participat altres integrants de l'equip de govern local, inclosa la també diputada provincial, Lluïsa Monferrer.

L'alcaldessa ha valorat com “molt positiu” que la Diputació Provincial de Castelló incloga en l'estudi que està redactant les reiterades reivindicacions del municipi per a exigir les actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d'erosió que pateix el litoral de Borriana.

Safont ha recordat que el govern municipal des de fa anys “alça la veu contra la regressió del litoral, que es fa patent amb cada temporal”, i que ha reivindicat constantment que “s'escometen ja els projectes promesos i previstos en una de les seues quatre estratègies, entre ells els espigons i treballs pendents des de l'any 2015, de les obres necessàries per a protegir el tram de la Serratella i els Terrasses i de Sant Gregori”.

La Diputació de Castelló ha encarregat un informe que està elaborant l'empresa Hidtma, que és l'adjudicatària de l'assessoria tècnica, com a full de ruta per a reclamar solucions al Govern d'Espanya, i que actue amb urgència en el conjunt del litoral de la província de Castelló per a solucionar els problemes de regressió que es pateixen des de fa anys.

L'alcaldessa de Borriana exigeix que es complisquen els compromisos i “s'avance en ferm en les actuacions previstes, tan urgents com necessàries de regeneració i protecció de la costa de Borriana”, i ha urgit de nou a “executar-les en el menor temps possible, de manera que es frene la regressió costanera i es minimitzen els efectes dels temporals dotant-les del pressupost necessari”.

Per tant ha aplaudit la iniciativa de la Diputació de Castelló, perquè es tracta de “sumar i amplificar la veu dels ajuntaments afectats i fer força a Madrid a través d'un document que plasmarà la problemàtica existent al llarg de la costa de Castelló i les actuacions que haurien de dur-se a terme per a resoldre-les”.

Reciplasa

En la reunió Martí i Safont també han tractat sobre la problemàtica de la gestió dels residus dels municipis, la solució dels quals passa per “el diàleg i l'acord”. Sobre aquest tema han posat en relleu la necessitat d'avançar en la millora de la planta d'Onda de tractament i reciclatge de residus de l'empresa pública Reciclats de Residus la Plana SA (Reciplasa), participada per l'Ajuntament de Borriana al costat dels de Castelló, Almassora, Benicàssim, Vila-real, Onda, Betxí i l'Alcora.

Les obres de millora i ampliació de les seues instal·lacions serviran per a ser més eficients, reduint l'impacte ambiental i econòmic dels residus que es generen, i a més amb aquestes modificacions, la plantara adequarà a les normatives més exigents de la Unió Europea.

Per a Safont, és necessari que la ciutadania es consciencie que “com menys residus arriben a Reciplasa, menor serà el cost de tractament, i si el cost menor és menor per a l'Ajuntament, menor serà la taxa a la els veïns i veïnes”, i per a això, “hem de separar en origen als contenidors groc, blau i verd”.

Les canals de l'escorxador

Així mateix, s'ha parlat del conveni de col·laboració que totes dues institucions estan preparant sobre l'Escorxador de la Plana situat a Borriana, per a solucionar definitivament les freqüents i abundants fugides d'aigua per deficiències en les canals. L'acord serà subscrit en breu per a escometre conjuntament les obres de canvi de les instal·lacions de les canals.

 

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació