Una obra del ceramista valler Àngel Igual, imatge de l'any del Museu Nacional de Ceràmica González Martí de València

imagenangeligualEl Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Suntuàries González Martí de València, emplaçat en l'històric Palau del Marquès de Dos Aguas, ha triat la peça ‘Presencia’ del ceramista valler Àngel Igual com a imatge de l'any. Segons fonts del museu “per una aclaparant majoria” la peça contemporània d'Igual, exposada en l'exposició  "Cent anys de Ceràmica’ de l'EA+SC Manises" celebrada entre el 29 d'abril i el 30 de juny de 2016, va ser l'obra guanyadora.

La peça de caracter expressionista signada per Igual pertany a la seua sèrie "Relaciones" i ja va ser, durant la celebració de l'exposició pel primer centenari de l'escola de Manises, una de les obres més aplaudides. Està elaborada amb gres modelat, decorat amb pigments, fum, sals, solubles, matèria orgànica i residus metàl·lics. L'obra ha patit tres coccions amb una temperatura màxima aconseguida de 1100ºC. 


‘Presència’ és una al·legoria visual del primer contacte entre dos éssers. “A l'inici de la relació social, on se supera el primer moment, el ser social ens uneix, però és important la primera impressió, la presència, la qual cosa transmetem en tots aquells canals que no són els verbals, la imatge, la predisposició,.... i ací és on es produeix el missatge. Per aquest motiu l'obra escenifica el conjunt de dos éssers que necessàriament són socials i es relacionen, i d'una forma o una altra mostren amb la seua presència la seua essència, la seua ser”, explica el seu autor. 


Igual afig que les obres que conformen la sèrie "Relaciones" proposen a l'espectador interrogants sobre com funcionem, al fet que responem, i quins són els nostres comportaments en les nostres interaccions. “Existeixen moltes emocions, sensacions, les quals no es poden expressar mitjançant paraules, per aquest motiu apareix la sèrie Relaciones, que intenta mostrar mitjançant escultura expressionista contemporània, tot allò que embolica a les relacions i no som capaces d'explicar mitjançant el llenguatge oral o escrit. Així, el fum, els pigments, les textures i les marques són els elements que van conformant l'imaginari col·lectiu que impregna el nostre propi comportament, són les marques de la vida que conformen la nostra personalitat i la forma que tenim de relacionar-nos. Per tant les formes, textures i colors representen en les relaciones esdeveniments comuns però que afecten a cadascuna de les parts d'una interacció de forma diferent”, abunda.

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació